Midwinterhoorn blazen
Ugchelen e.o.

Lur blazers

Buiten de adventsperiode wordt er vanuit de traditie buitenshuis niet geblazen op de midwinterhoorn.

Om toch buiten de adventsperiode te kunnen blazen, is er besloten een vervangend blaasinstrument te gebruiken, n.l. de Lur.

Hoe het begon
Op verzoek van de Bijenvereniging, naar aanleiding van de 50ste Honingmarkt in Ugchelen, werden de midwinterhoornblazers gevraagd om de opening van de markt te verzorgen. Dit verzoek kwam binnen op 29 januari 2016.
Hierop is door voorman Casper van Beek positief gereageerd en werd besloten om niet de midwinterhoorn maar 3 geleende Lurs te gebruiken.
De 50ste Honingmarkt werd gehouden op 17 september 2016. Geblazen werd door Casper van Beek, Henk van den Berg en Suus Bijleveld.

De Lur
Oorspronkelijk is een Lur een traditioneel Noors houten blaasinstrument van sparrenhout omwikkeld met berkenschors met een geschatte lengte van 1,20 meter. 
Hij werd ook van berk gemaakt. Link naar de Lur.

Onze Lurs
In 2016 werd er door de blazers kennis gemaakt met de Lur. In deze periode werd een muziekstuk geschreven door Suus Bijleveld om de opening van de 50ste Bijenmarkt
3-stemmig te kunnen blazen op de Lur. Omdat dit gebeurde op geleende Lurs werd er besloten om contact op te nemen met de Nederlandse Vereniging van Houtdraaiers Radius. Deze zouden instaat zijn om Lurs "te draaien".
Zo werden onze 3 Lurs gemaakt.

Onze Lurs hebben een lengte van 1.95 meter en zijn gemaakt van berkenhout. De berken komen uit het Ugchelense bos, Het Gelders Landschap. De vrije vormgeving is gekozen naar voorbeeld van de Midwinterhoorn, de Lur en de Alpenhoorn, en heeft daarmee geen historische grondslag. Toch kunnen we wel iets van de vorm terug vinden, maar dan zijn de hoorns in brons uitgevoerd. Ze worden een bazuin genoemd.

Utrechts Psalter te lezen op deze link

Het blazen
Het blazen op een Lur

E-mailen
Bellen
Map