Geschiedenis van de hoorn
De historie van de hoorn als boodschap/signaalinstrument
Sinds wanneer een hoorn in de vorm van de midwinterhoorn bestaat zal niet te achterhalen zijn.
Deze hoorn zal eeuwenoud als signaal/boodschapinstrument hebben bestaan. Er zijn vele afbeeldingen die het vermoeden opwekken dat het om een hoorn in de vorm van een midwinterhoorn gaat zoals hierbij Psalm 150, in het zogenaamde "Utrechtse Psalter" (Memory of the World Register of UNESCO) uit omstreeks 850. Historie van de midwinterhoorn algemeen
Na de dierlijke hoorns ging de mens dus een grotere hoorn maken. Aannemelijk om een groter bereik in tonen en in volume te bewerkstelligen.
De grote hoorn in hout en soms ook van blik kreeg vanaf 1655 de functie van midwinterhoorn, althans er is in 1655 voor het eerst over geschreven.
De teksten bronvermelding: Ben Jonker, Veluwse Midwienterhoornbloazers in Epe.
Sinds wanneer is de midwinterhoorn in Nederland?
Voor zover nu bekend is voor het eerst in Nederland over de midwinterhoorn geschreven in 1815 in Kotten bij Winterswijk.
Het betreft een briefwisseling tussen (vermeende) Smokkelaars vader en zoon Kunners, de Commis deurwaarder A.J. Roks, de sergeanten grensjagers Siezeling en Petrie, de burgemeester van Winterswijk Hendrik Willink en de gouverneur van Gelderland Dirk Reinhard Johan van Lijnden.
Even weggeweest
Kennelijk is het midwinterhoornblazen vanaf 1900 enigszins in verval geraakt.
Op pagina 21 in het boek Het Midwinterhoornblazen van Everhard Jans lezen we de volgende omschrijving:”Op 18 december 1949 was er in Twente voor het eerst sprake van georganiseerd blazen op de midwinterhoorn. Daarmee werd het verval, waaraan het oude gebruik vanaf 19 00 onderhevig was, gestuit en zette nieuwe groeitijd in.
Blazen in Ugchelen
Vanaf zondag 30 november (1ste advent) 2014 is de blaasgroep
Midwinterhoornblazen Ugchelen e.o. opgericht.
Ook leren blazen of een hoorn bouwen?
Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag op weg.