Midwinterhoorn blazen
Ugchelen e.o.

 

Welkom op onze website
Het Midwinterhoorn blazen in de adventsperiode is een traditie die wij als blaasgroep graag in
ere willen houden. Wij blazen op een zelf gemaakte houten hoorn.

“Zee bloas um beurten de boodschap védan, 
dat ’t duuster mut goan want ’t lich kump d’r an”


d' Olde Rôep

De Midwinterhoornblazers Ugchelen blazen een melodie, de “ d'Olde Rôep” of een variatie daarop. Het is van belang de tonen even aan te houden zodat men “gedragen” blaast. De tonen dienen vloeiend van de ene naar de volgende toon over te lopen. Dus niet los van elkaar of stotend geblazen. De midwinterhoorn heeft geen kleppen of gaatjes om de tonen te beïnvloeden. De verschillende tonen kan men blazen door de lipspanning te verhogen of verlagen. Dagelijks vijf á tien minuten oefenen is de beste manier om het blazen te leren.  

Op de Leesterheide bij Ugchelen wordt in de
adventsperiode d'Olde Rôep geblazen.

Dit is in het Park de Hoge Veluwe bij jachtslot Hubertus. Hoe het daar klinkt? 
Luister in dit filmpje naar de prachtige echo. Klik hier

 

 


 Oefenavonden 2018
woensdag 28 november


Alle oefenavonden zijn voor belangstellenden te bezoeken vanaf 19:15 uur.

PCBO De Touwladder, Bogaartslaan 75, 7339 AN Ugchelen.
De ingang is de blauwe deur. De avond duurt tot ongeveer 21:30 uur.  
Contact: Voorman Casper van Beek; 06 55 307 503.  

 

Ook dit jaar worden we weer gesponsord door   het Houthuus
Van harte gefeliciteerd met jullie 5 jarig jubileum !!

 


Midwinterhoorn-beleving
In samenwerking met Van der Valk Hotel Apeldoorn – de Cantharel organiseren wij wandelingen waarin de midwinterhoorn centraal staat. Onze blazers vertellen u graag in deze prachtige omgeving wat we onderweg tegenkomen. Natuurlijk zullen we regelmatig de midwinterhoorn horen, maar ook de geschiedenis en het bouwen komen aan de orde. 

In deze donkere dagen zullen de blazers het Nieuwe Licht aankondigen, de boodschap doorgeven en een antwoord verwachten. Na de wandeling kunt u zelf op de midwinterhoorn blazen en we sluiten af met een drankje.   KLIK hier voor de reserveringsmogelijkheden.

Woensdag 3 oktober - Oefenavond
We zijn al weer lekker aan het oefenen voor de aankomende adventsperiode. Door in verschillende klasjes te zitten oefent iedereen en wordt geholpen op z'n eigen niveau. 
Wij maken gebruik van onze lagere school in het dorp, de Touwladder, waar we in de verschillende lokalen kunnen blazen. Onze ideale oefenlocatie.
Hieronder en in de galerij een foto-impressie gemaakt door Ellen de Lange. Zie fotogalerij.

Zaterdag 15 september  - Honing- en Hobbymarkt
Het was voor ons al weer de derde keer dat we op deze mooie markt mochten staan. Naast de braderiekramen waren natuurlijk de hobby en de honing die veel aandacht kregen. Het weer zat al weer mee en de bezetting van de kraam met Wim als Bloasbaas met het team Harm en Hennie, Bob en Vincent. Het stond er weer keurig bij en over de belangstelling mocht niet geklaagd worden. Het was er weer gezellig !!

Zondag 2 september  - Met de blaasgroep op het Nationaal Park de Hoge VeluweDit jaar voor het eerst hebben we een uitje georganiseerd voor de blaasgroep. Wie wilde kon zich aanmelden bij Hans. Leida was onze gids en liet mooie plekjes in het park zien, lopend en op de fiets. Kwamen we al wandelend langs de mooie plekje, het eindigde achter een wildscherm waar helaas geen wild was te zien maar ging er wel een kist open met vele wetenswaardigheden. Enthousiast vertelde Leida de weetjes en dat vonden de toehoorders heel interessant. Een uitgebreide lunch in het tijdelijke restaurant was compleet en konden we afgezonderd van de andere gasten nuttigen

Na de lunch een film over het wild in het park en de verschillende plantengroei. Later op de fiets het park in en kwamen we weer langs de plekjes waar de film was opgenomen. Een groepsfoto op de stijger mocht niet ontbreken, zo ook niet de foto met alle fietsers. Helaas konden een aantal blazers niet mee op deze trip, en die hebben wat gemist. Natuurlijk eindigde we op het terras voor een verfrissend drankje. Hieronder wat foto's voor de sfeer. Zie fotogalerij.

Zaterdag 1 september  - Darpsdaegen Ugchelen
Het Ugchelens Zomerfeest is omgebouwd en heeft een nieuwe organisatie, de Darpsdaegen. Met meerdere nieuwe ideeën en een nieuw programma is dit een nieuwe opzet waar ook wij niet mochten ontbreken. Het bezoek in de stand viel wat tegen, maar we hebben wel leuke gesprekken kunnen voeren. De foto's links en rechts zijn van Hans. De foto in het midden van Bronfotograaf Dirk Reiding.

23 augustus  - op de Veluwse Avondmarkt
Het werd vanavond spannend. Zouden we het droog houden? De  temperatuur was heerlijk en dat kon je merken aan de hoeveelheid bezoekers op de Veluwse Avondmarkt. Vandaag waren de 2 Henken en Barend op de markt om het publiek de midwinterhoorn te laten zien en enkele tonen te laten horen. Natuurlijk mocht ook het publiek de kunst van het blazen proberen. Ondertussen werd er doorgewerkt aan de Markthoorn 2018 en daardoor kon het publiek zien hoe een hoorn wordt gebouwd. Zie fotogalerij.

16 augustus  - op de Veluwse Avondmarkt
Op deze heerlijke avond was het lekker druk op de markt. Onze blazers Evert, Arie, Bob en zoon Vincent waren aanwezig om het publiek te vertellen over de midwinterhoorn. Ook hier werd er weer hard gewerkt aan de Markthoorn 2018. Ons jeugdlid Vincent trok veel aandacht achter de werkbok, maar liet zich ook regelmatig horen op de midwinterhoorn. Enkele tonen werden voor het publiek ten horen gebracht. Helaas door een regiefoutje staat onze Evert niet op de foto's. Zie fotogalerie. 

9 augustus  - op de Veluwse Avondmarkt
Na weken van hoge temperaturen op de markt werd er nu door de standbemanning verteld dat het koud was. Hans, Sylvia en Evert waren natuurlijk in hun klederdracht daar op gekleed. Op een hoge werkbank werd er hard gewerkt aan de Markthoorn van 2018.  De dame en mannen hadden weer veel plezier en hebben de traditie Midwinterhoornblazen met hart en ziel ook hier weer uitgedragen. Zie fotogalerie.

2 augustus  - op de Veluwse Avondmarkt
De standbemanning voor deze avond waren Casper, Jolalda, Peter en Gerry. Het begon rustig maar in de loop van de avond werd het steeds drukker. De temperatuur was lekker  met vorige week, toen was het echt warm. Ellen kwam ook begin van de avond en verzorgde de foto's van deze avond. Dat is altijd fijn, kwalitatief heel goed en de hoeveelheid is dan enorm. Vanavond weer leuke mensen ontmoet en soms is er een hele bijzondere ontmoeting. Voor mij was dat deze avond met de heer Derksen, een oud-blazer uit Winterswijk.
Ik mocht hem inschrijven als "Vriendje" van Midwinterhoornblazen Ugchelen. Een hele eer. Hieronder en op de fotogalerij een overzicht van  deze avond. Zie fotogalerie.

26 Juli  - op de Veluwse Avondmarkt
De standbemanning vandaag waren Casper, Jolanda en Toon. Met een avondtemperatuur van rond de 30 graden was het aantal bezoekers minder dan normaal. Maar we hadden veel belangstelling en af en toe een kleine oploop. Vandaag de in aanbouwzijde midwinterhoorn doorgezaagd zodat we op de markten de hoorn kunnen afmaken. De foto's zijn door de blazers gemaakt. Zie fotogalerie. 

19 Juli  - op de Veluwse Avondmarkt
Onze blazers Hans, Toon, Henny en Harm hebben het niet makkelijk - ze zijn gewend om in onze kleding onder winterse temperaturen te blazen. Nu zijn de temperaturen opgelopen naar tropische waardes en toch zijn ze volop aanwezig op de Veluwse Avondmarkten. Ook op deze avondmarkt heeft onze fotografe Ellen de Lange weer een mooi overzicht gemaakt van onze standbemanning en het aanwezige publiek. Zie fotogalerie.

5 Juli  - op de Veluwse Avondmarkt
De eerste avondmarkt is al weer achter de rug. En het werd alweer direct ouderwets gezellig. Wel moesten we met de kraam verhuizen, naar plaats 62. Dat is in de buurt van het pony rijden. Zoals we elk jaar doen werken we tijdens de avondmarkten aan een nieuwe midwinterhoorn. Zo ook deze eerste avond en dan moet er hard gewerkt worden met het trekmes (of haalmes). Henk, Henk en Leida hebben zich een natte rug gehaald - een mooie uitdrukking. In de aankomende donderdagavonden juli en augustus kunt u de vorderingen zien.
Zie fotogalerie.

Juli en Augustus 2018 - We staan weer op de Veluwse Avondmarkten in Beekbergen
Ook dit jaar staan de Midwinterhoornblazers uit Ugchelen weer op de gezellige braderie in Beekbergen.

Alle donderdagavonden in juli en augustus staan we daar vanaf 17 tot 21 uur in onze stand en vertellen we de bezoekers over de mooie traditie van het midwinterhoornblazen. Tevens laten wij gedurende alle avonden het maken van een midwinterhoorn zien. Op de eerste avond gaan we de berkenstam in zijn vorm maken en op de laatste avond verwachten we een uitgeholde midwinterhoorn, klaar voor de afwerking.
Kom gerust langs en maak kennis met het midwinterhoornblazen en onze blazers.

Zaterdag 2 juni 2018 - de midwinterhoorns worden gezaagd
Op deze zaterdag was er met Wim Hartgers van het Houthuus afgesproken dat de hoorns van Arie, Peter en Gerry gezaagd zouden worden. Altijd weer een spannend momentje of dat allemaal weer goed zou gaan. Onder de bezielende leiding van de bouwmeester Henk was de hartlijn afgetekend en Wim zaagde de hoorns met vaste hand. Nadien heeft Henk laten zien hoe met een kruishout de binnenzijde werd afgetekend. Er ligt weer veel werk te wachten want de hoorns moeten nu met de beitels uitgehakt worden. Zie fotogalerie.

Woensdag 2 mei 2018 - Oefenavond
In het begin van het jaar zijn de oefenavonden wat minder goed bezet en de behoefte om thuis te oefenen wat minder. Toch is het nu het moment om resultaat te behalen. De adventsperiode lijkt nog ver weg te liggen en dus nu tijd om beter te leren blazen. Het resultaat van al dat oefenen is dan zeker over enkele maanden goed te horen. Wie er wel was kreeg oefeningen voor thuis. De foto's zijn gemaakt door Ellen. Zie fotogalerie.

Woensdag 4 april 2018 - De bouwcursus is weer van start gegaan
In februari waren er al mooie stammen uit het bos gehaald voor de aankomende bouwcursus voor onze leden. Vandaag was het dan zo ver. De eerste uitleg en knoeste arbeid moest verricht worden om de aankomende midwinterhoorn zijn vorm te geven. Waren we optimistisch buiten aan het werk gegaan, werd er na een uur naar binnengevlucht vanwege de regen. Binnen konden Arie, Gerrie en Peter rustig aan het werk. Door Henk en Casper werd dit kleine maar enthousiaste groepje van informatie voorzien.

Zaterdag 3 maart 2018 - De Maten in Geuren en KleurenOp een wat kort moment werd onze blaasgroep, net als vorig jaar, gevraagd voor het evenement De Maten in Geuren en Kleuren. Een multicultureel evenement waar verschillende buitenlandse bevolkingsgroepen binnen de Nederlandse samenleving zich konden presenteren. Naast stands waren er dans en muziekgroepen en stonden verschillende workshops op de agenda. Wij vertegenwoordigen Nederland.
Henk, Wim en Arie hebben daar de stand bemand en de foto's zijn van Henk en Arie.


Arie heeft het filmpje van Wim gemaakt. Wim zaagt hier zijn hoorn door met een handzaag. Normaal doen we dat met een lintzaag.
Het is een hele klus om de hoorn netjes door te zagen.


Woensdag 21 februari 2018 - ALV en onze nieuwe A-blazers
Tijdens onze Algemene Ledenvergadering staat het uitreiken van de Certificaten voor de nieuwe A-blazers op de agenda. 
Deze blazers hebben hun Certificaat A-blazer behaald: Toon Jonkman, Jonneke Top en Vincent Jonkers. 

"Zij hebben in de afgelopen adventsperiode meerdere malen d'Olde Rôep in 4 zuivere tonen geblazen".
Het Bijzondere Certificaat is uitgereikt aan Ellen de Lange voor haar bijdrage fotografie in de afgelopen 
2 jaar. 

Maandag 5 februari 2018 - verse stammen voor een nieuwe midwinterhoorn
Op deze mooie dag zijn onze blazers Barend en Bob met Lex het bos ingetrokken voor verse stammetjes. Onze stammen komen na goedkeuring van de beheerder uit Bruggelen. We hebben dus stammen uit ons "eigen" bos. Na de rondtour was er een mooie oogst en moest de auto door de wasstraat. We kunnen in maart weer starten met onze bouwcursus. Lex bedankt voor deze gelegenheid.

Zaterdag 6 januari 2018,  Afbloasen
Op het Leesten, Hoenderloseweg 191, 7339 GG Ugchelen, wordt op de laatste dag van deze periode geblazen. Na deze datum zal tot de volgende adventsperiode niet meer buiten worden geblazen. De rest van het jaar blazen we dan weer binnen. De blazers zullen deze periode afsluiten met een borreltje het "Ugchelens Keitje". 

Een mooie gelegenheid om een nieuwe groepsfoto te maken.

PRIVACY POLICY van Midwinterhoornblazen Ugchelen

KLIK hier voor RTV Apeldoorn

KLIK hier voor Veluwe Centraal

Zie voor het complete fotoalbum 2014, 2015, 2016, 2017 en 2018 de fotogalerie.