Midwinterhoorn blazen
Ugchelen e.o.

Demper bouwen - PAGINA IN AANBOUW

September 2018.

Waarom een demper bouwen?
Een midwinterhoorn kan veel geluid geven. Je kan gerust rekenen tussen de 85 en 90 dB. Dat komt overeen met luide muziek, een wekker tot het geluid van langsrijdende vrachtwagen of druk stadsverkeer. Zo veel geluid zal al snel als zeer hinderlijk worden ervaren.

Hoor je dat regelmatig ook al is het kvan korte duur kan dit tot de nodige irrritaties leiden. Zeker in een buurt met veel huizen of het wonen in een rijtjeshuis.

Maar wil je goed leren blazen zal er veel geoefend moeten worden. En daar komt dan het probleem. Je kan niet veel oefenen zonder ruzie te krijgen met de buren. En omdat te voorkomen heb ik een demper gebouwd waardoor er veel geoefend kan worden en de buren je minimaal zullen horen. 

De Voorwaarden

De demper zal het geluid tussen de 15 en 20 dB moeten verminderen.
Je komt dan ongeveer op 70 dB wat overeenkomt met een moderne stofzuiger of druk verkeer.
Maar het geluid wordt niet alleen minder maar moet ook in toon ook een stuk lager want ook dat wordt als minder irritant ervaren.
Daarnaast moet het geluid geabsorbeerd worden zodat er ook zo weinig mogelijk geluid terug komt via de midwinterhoorn. En natuurlijk moet je nog steeds goed kunnen horen wat je aan het blazen bent.

 

 

Techniek
Geen moeilijk verhaal, gewoon praktisch en wat werkt.
Een demper voor een midwinterhoorn is nog nooit gebouwd, zo ver ik weet. Ik heb zelf het nodige onderzoek moeten doen om tot een goed resultaat te komen. Ook afkijken mag hoe een demper technisch werkt en voldoet in de praktijk onder andere omstandigheden.
Natuurlijk zijn er wel dempers gebouwd voor muziekinstrumenten, maar die werken meestal elektronisch en zijn niet of minder geschikt voor een midwinterhoorn.

 

Ik heb gekeken naar de demptechniek van een auto uitlaat. Je hebt een inlaat, er zijn kamers om de geluidstrilling te verminderen en er is een uitlaat om de lucht weer weg te kunnen laten gaan.

Wat heb je nodig?
Ik heb de demper gemaakt van dik hout, 20 mm massief. Dit met de gedachte dat massief minder trilling (geluid) zal opnemen en doorgeven naar buiten als dun materiaal. De opbouw en samenstellen van de demper is te zien op de foto's.Het formaat van de demper (buitenzijde) is 40 x 40 x 40 cm. Groot genoeg om het blaasvolume, de hoeveelheid lucht, op te nemen.Een groot deel van het volume zal worden gevuld met dempend schuimmateriaal.De grote opening voor de midwinterhoorn heb ik bekleed met isolatiemateriaal wat om verwarmingspijpen gaat. Door deze opening te bekleden kan je midwinterhoorn rustig zonder te beschadigen in het gat liggen. Ook dit materiaal zal minder geluidstrillingen teruggeven aan de midwinterhoorn. Aan de buitenkant van de demper heb ik twee stevige metalen handvatten gebruikt. Dit om de kist makkelijk te kunnen optillen.

 

Bouwen
De wijze van bouwen is te zien op de foto's. Niet echt moeilijk maar wel met enige precisie doen zodat alle onderdelen goed blijven passen.De zijde met het gat heb ik gebouwd, de doorsnede van de hoorn opgemeten plus 2 cm. Met de decoupeerzaag het gat er in gezaagd.Daarna